Au trecut cinci luni. Cinci luni de cand am vizitat cea mai frumoasa catedrala. Cinci luni de cand “Wow, wow. Uite, ce frumos!”, era tot ce puteam spune in momentul in care am vazut-o. “Inima Parisului”, “simbolul pacii” este acum deplans de o lume intreaga.

Frustrare, tristete, neputinta, durere. O parte din sentimentele ce ne incearca acum. Cu siguranta nu suntem singurii. “De ce?” este principala intrebare pe buzele tuturor. Cum este posibil sa se intample asa ceva? Se pare ca incendiul a fost declansat la schelele de restaurare. Scriu acest articol din Viena. Probabil prea putin relevant. Dar in mintea mea se deruleaza aceleasi imagini pe care le-am vazut aseara in catedrala Sfantul Stefan. “Seamana cu Notre Dame“. Asta imi spunea Andrei in momentul in care am pasit in interiorul catedralei. Acelasi interior impunator, inaltime uriasa, acelasi aer care te face sa te simti atat de mic si neinsemnat, aceeasi incarcatura istorica. Doua ore mai tarziu, aveam sa aflam ca Notre Dame a fost cuprinsa de flacari. Creierul meu nu voia sa accepte. Doar am vazut-o. Am fost acolo. 850 de ani de constructie distrusi in cateva minute.

Constructia catedralei a inceput in anul 1163, pe locul unui lacas de cult dedicat Sfantului Stefan, pana in anul 1345. O cladire uriasa, cu doua turnuri de 69 metri inaltime, este cea mai intunecata catedrala gotica, a carei aer sobru este dat de lumina filtrata prin vitraliile Rozei de Nord. Cele trei roze ale catedralei sunt adevarate opere de arta. Vitralii uriase de o frumusete greu de descris. Asta este imaginea cu care am plecat din Paris acum 5 luni. Cu imaginea celei mai frumoase catedrale pe care am reusit sa o vizitam.

300 milioane de euro. Suma promisa de doua dintre cele mai bogate familii din Franta – familiile Arnault si Pinault, pentru resconstructia catedralei. 17 ore de lupta cu flacarile. 17 ore in care intreaga atentie a lumii a fost concentrata asupra Parisului. Asupra acestei capodopere despre care Victor Hugo scria “Fără îndoială, biserica Notre-Dame de Paris este încă şi astăzi un edificiu impozant şi sublim.”

“Notre-Dame de Paris nu este doar o catedrala, vestigiu al unei epoci in care barbatii priveau catre cer, este casa comuna, arc pentru istoria noastra. Este o parte inestimabila a Frantei care a fost devastata de flacari”, incepe un articol publicat de Le Figaro. Acoperisul si “sageata” catedralei s-au prabusit. Turnul nordic a rezistat si doar unul dintre vitrallile aflate in renovare au cedat sub presiunea flacarilor. Cele 16 statui au fost date insa jos in urma cu 4 zile pentru renovare. 16 statui cu greutati de 250kg, care ar fi putut schimba scenariul. Pompierii au reusit sa salveze majoritatea operelor de arta, mantia purtata de Ludovica al IXlea al Frantei in monentul in care a adus coroana de spini la Paris, precum si ceea ce se spune a fi coroana de spini purtata de Iisus inainte de crucificare. Se pare ca altarul si crucea au fost salvate.

Cu o saptamna inainte de Pastele catolic, intreaga suflare franceza si lumea intreaga deplange comoara cea mai de pret a Parisului. “Notre-Dame este istoria noastră, literatura noastră, parte a spiritului nostru, locul marilor noastre evenimente, al epidemiilor, al războaielor, al eliberărilor noastre, epicentrul vieților noastre… De aceea, spun astăzi solemn: o vom reconstrui împreună”, a declarat presedintele Emmanuel Macron.

“Doamna noastra in alb”, cum o numeau parizienii, este acum imbracata in vesminte gri, cenusa si durere.

Actualizare: Noi imagini cu efectele focului din catedrala Notre-Dame

Author

Write A Comment